Nytt projekt: ”Utveckling av goda, näringsrika, hållbara och lokala menyer för ungdomar, med ungdomar”

I Formas utlysning ”Smak och sensorik – från jord till bord” blev tio projekt beviljade medel, varav projektet Utveckling av goda, näringsrika, hållbara och lokala menyer för ungdomar, med ungdomar” är ett av dessa. Det övergripande målet i projektet är att skapa skolluncher som är goda, hälsosamma, klimatvänliga och inom skolans strama budget.

För att lyckas få fram bra mat som barnen tycker om kommer projektet jobba med metoden YPAR (Youth Participatory Action Research), vilket innebär att man jobbar tillsammans med skolbarnen under projektets gång. Projektet kommer att arbeta med en lokal skola, Göteborgs stad, kockar, experter på sensorisk utvärdering med flera.

Marie Palmnäs-Bédard från Chalmers Industriteknik kommer att leda ett arbetspaket som bland annat ska hjälpa svenska företag med business cases för nya livsmedel och livsmedelsprodukter. Arbetspaketet är uppdelat i tre etapper, där den första är att se vilken storts mat företagen har att erbjuda och bedöma vilka som är bäst lämpade för ändåmålet. Maten integreras i menyer och testas i skolan där barnen får smaka och tycka till. Därefter kommer vi att utgå från de mest uppskattade rätterna och hjälpa företagen att bedöma vad som behövs för att skala upp produktionen för dessa livsmedel, göra produktionen lönsam och samtidigt möta grossisternas krav. Slutligen kommer vi att bedöma helhetsprocessen- hur gick det att integrera nya svenska hållbara och näringsrika livsmedlen i skolans lunchmenyer? Detta för att guida framtida arbete.

Projektet som leds av Göteborgs universitet kommer att pågå under tre år. Marie kommer utöver att leda arbetspaketet ingå i rådgivningsgruppen. Från oss på Chalmers Industriteknik kommer även Linnéa Lindkvist att ha en betydande roll.

Kontakt

Marie Palmnäs-Bédard

Kontakta mig

Kompetensområden