Nya projekt med grafen

Foto: Volvo Cars

Fler vill utnyttja vår grafenkompetens

Chalmers Industriteknik har fått fem nya samarbetsprojekt där produkter med grafen ska utvecklas för en mängd olika områden och inom vitt skilda branscher:

  • Svetsbara limmer för fordonsindustrin
    Här deltar vi tillsammans med aktörer från hela värdekedjan: biltillverkarna Volvo Cars och CEVT, metall- och polymermaterialtillverkaren Lamera, RISE, Chalmers, samt limtillverkarna Dow Automotive och SIKA. Volvo är intresserade av att använda konstruktionslimmer som underlättar svetsbarheten och förbättrar kvalitén i tillverkningsprocessen. För att kunna kombinera lättviktsteknik och hög prestanda sammanfogas karosser av flera olika material. Därför ställs det stora krav på de limmer som används vid sammanfogningen. Idag är högpresterande konstruktionslim ett hinder. Om limmet medför att det blir svetsloppor som skvätter på en ytterpanel till exempel, medför det utöver svetsavbrott och slitage på svetsutrustningen även resurs- och tidskrävande åtgärder inför den efterföljande måleriprocessen.
  • Grafenbeläggningar för textilmaterial ”TeXtreme”
    tillsammans med Oxeon
  • Grafenbaserade ytskydd
    tillsammans med Provexa
  • Innebandyblad
    med Renew Group, Polykemi och Götene Plast
  • Förstärkt tyg för kompositindustrin
    Genomförbarhetsstudie tillsammans medFOV Fabrics och Chalmers
Fler nyheter
Nyheter | 20 mars 2024
Människorna i vår verksamhet är det viktigaste vi har
Nyheter | 19 mars 2024
Lästips! Chalmers Industritekniks årskrönika för 2023
Nyheter | 07 mars 2024
Trust4Values – Utbildningsserie i fyra delar

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.